Fri tandvård för ungdomar till 24 år?

Hörde idag på nyheterna att ngt parti tycker att ungdomar upp till 24 år ska ha fri tandvård! Varför då? Dagens ungdomar har bra tänder. Det är 40-60-talisterna som har dåliga tänder och har haft amalgam som spränger tänderna i vuxen ålder. Då blir det dyrt. Då ska det till nya kompositlagningar, i värsta fall porslinskronor eller bryggor och kanske t o m implantat.

Nu ska partierna tydligen flirta med ungdomarna och förstagångsväljarna. Det är väl lätta röster förstås.

Är det inte meningen att vi ska sköta våra tänder och munhygien egentligen?! Dagens små barn får tidigt lära sig att sköta tandborstningen och alla regler om onyttiga vs nyttiga födoämnen. Samt att man inte ska småäta.

Om jag vore säg 20 år och slarvar med min tandvård, ska jag då ha rätt till GRATIS TANDVÅRD. Det förstår jag inte. Ngn sa att studerande väljer bort att gå till tandläkaren. Ja ha, ska de vänja sig vid att det är gratis först, upp i vuxen ålder. Kommer de att gå sedan och betala ca 1.000 kr per gång när de väl fyllt 25 år?

Dessutom skulle detta kosta runt 300 miljoner! TREHUNDRA MILJONER KRONOR. Helt onödigt.

En årlig undersökning måste var och en ändå kunna kosta på sig, tycker jag. Förslaget kan nog f'resten t o m ge motsatt resultat. Ifall tandvården är gratis, ja då är det ju inte hela världen om jag som student t ex slarvar lite. Det kostar inget extra att fixa det.

Bidrag i stället till dem som har mest & stöst problem med sina tänder. Kanske procentuellt av årlig kostnad. Som ngn form av högkostnadsskydd. Det känns mkt bättre i sådana fall!

----

Sedan kan man naturligtvis prata om att tandvård överlag är dyrt. Alldeles för dyrt egentligen. Men det ska lösas på annat sätt än ovan nämnda knasiga, idiotiska förslag.

Tv-tittande

Min avkoppling är soffan & tv-serier.

Några favvisar:

Dexter, Glamour, Desperata hemmafruar, Cleo, C/o Segemyhr.

Okej, avkoppling kan även vara surfande på Nätet. Fejjan, Aftonbladet, hotmail, Synovate, Tradera, kompisars bloggar, Platsbanken, HemNet är ju de sidor jag dagligen besöker.


hits