Why work?

frågade Ulf Wibom panelen...

Ikväll råkade jag ha SvT24 på vid 18-tiden och faktiskt var det en mycket intressant paneldebatt om Sveriges arbetsmarknad. Studerande, författare och utredare satt i panelen och en del politiker fanns bland åhörarna (de skulle sitta i panelen senare visst).

Ulf Wibom är duktig och trevlig som moderator f'resten!

Bl a var ett påstående rubricerat. Liksom frasen "Pippi Långstrump-effekten". Går man inte i skolan kan man inte längta till sommarlovet. Samt man måste ha ett arbete för att riktigt kunna njuta av semester och ledighet, . Det ligger något i det, eller hur.

Åhh, hade velat höra hela debatten!

Jag anser ju, att av de som arbetar heltid idag kommer många att jobba ihjäl sig eller åtminstone arbeta sig till ohälsa tidigt i sina liv. När många går arbetslösa, varför ska inte arbetsgivare kunna ha det lättare att nyanställa? Varför kan inte Svensson öht endast arbeta max 6 h/dag? Ohälsa kostar massor ju! Sjukvård, vårdcentraler, rehabilitering och sjukgymnaster o s v.

Svensson skulle ha tid att engagera sig i sina barn, i skola, boendet, sin närmiljö och fritidsverksamheter. Ha tid att någon gång gå på ett möte, ett teaterbesök och heala sin själ, träna regelbundet, besöka sina gamla föräldrar oftare, städa (pigdebatten kan bli ett minne blott), laga ordentlig nyttig mat hemma.

Jag vill exempelvis bara jobba halvtid, kunde inte jag få dela en tjänst med någon. Om jag och en kopis/kollega arbetade varannan dag skulle man inte heller slösa restid eller sin arbetsgivares tekniska utrustning, vilket man ju gör om man bara arbetar 4 h/dag.

/ hellre arbetsfri än workoholic & hellre lite knaper ekonomi än sjuk eller trillar av pinn' 10-15 år för tidigt

Lär lite mer:
http://www.stockholmsfria.nu/artikel/4280
http://alla.lo.se/zino.aspx?articleID=1355
http://www.siftidningen.se/nyh/arkiv/nyhs/20051212160711a_nyh.shtml

Svenssons arbetsdisciplin är hög endast p g a ekonomiskt tvång av att arbeta och ett starkt beroende av arbetsgivaren. Men det går faktiskt att leva snålt & ändå må bra!

Jippon & diskkrasch

Kul med jippon, arrangemang...

Idag var vi i ett centrum med knallemarknad, utställningar och uppträdanden. Det fanns rosa sockervadd, flera tält med olika sorters grillad mat, spagettisprej som småungarna köpte och hade väldigt roligt med, hembakade piroger och kakor överallt, kläder, bijouterier i massor, kanderade äpplen och mkt, mkt annat. Sthlm Vatten t ex hade en rolig utställning med en toalett utställd och nyttig information därtill, att inte kasta vad som helst i en sådan. Lokala skolor visade upp sig också, med rektorer på plats - strongt att de ställde upp personligen.

Det är kul & nöjsamt att strosa runt på sådana här saker. Förr var man själv aktiv, antingen vid informationsbord åt någon förening eller organisation (t ex HGF) eller så privat med ett loppisbord kanske. Nåja, jag kanske hjälpte till lite idag iaf, men det tar vi privat. Det var kul & givande Linda, jag gör det gärna fler ggr och i olika sammanhang, u know ;-) !

Nu vill man själv vara helt ledig och bara njuta! Synd bara att ekonomin är lite skral för tillfället :gråter: .

---------

I kväll har jag haft probs med min dator. Hårddisken kraschade. Helkul, javisst! Länkar & Nätet kan man väl vara utan ett tag, men tänk alla filer man har på sin hårddisk. F-n, f-n, f-n! Tur att sambon är så kunnig på det tekniska. Han har fått jobba i 2 h med att sejva mina alla bilder och filer (Word, Excel och ppt-filer).

Hektisk helg - Vad välja?

Riddarspel i Rissne, loppis i Kärrtorps centrum, Tensta Marknad. Många härliga jippon denna helg minsann!

Jag är supertrött efter två heltidsveckor, har arbetat kl 8-16:30 i stort sett varenda dag och dessutom på andra sidan sta'n. Lärt mig massor med saker, nya arbetskollegor, träffat på 'gamla' arbetskamrater i det nya centrumet, ungen har börjat sista året i mellanstadiet, planering av stor utställning i föreningen hemma, organisering av två resor för medlemmar. En intensiv period m a o, just nu.

Jag som annars njuter av att hellre vara arbetsfri och kanske jobba max ungefär halvtid. Nu måste jag dock ekonomiskt sett hålla mig kvar ett tag iaf.

Fritid är viktigt, men pengar är oxå nödvändigt och viktigt. För att ha en viss standard med bredband, många tv-kanaler (som man visserligen knappt hinner titta på ju), mobbe till alla i familjen, kunna gå till tandl.specialist som tar 1.500 bagis/h och SL-kort måste man ha en viss inkomst.

CU on the markets and Tradera!

Endast för Stockholmare

Men vad kul. Jag snubblade över en rolig hemsida. Kika här:

http://web.telia.com/~u86618372/hissar/hissutflykts.html 

Så nu om du 08:a - eller iofs turist - inte har ngt att göra en dag då du är ledig. Åk hissar!

& så ska'ru veta att Mariahissen t o m har en egen hemsida och marknadsför en hel del. Helt otroligt :p .

http://www.mariahissen.se/

Ps. En egen favvo är World Trade Center på Klarabergsviadukten. Kontorsdelen, den till höger (ifall du har Centralstationen bakom dig. Men en varning, de är inte så glada att man bara som vanlig Svensson strosar in där. Det är helt öppet men det finns receptioner i båda ändar. Man kan även gå in/ut på Kungsgatan, borta vid Oscars. WTC Sthlm är flodigt värre, stora ytor och sköna hissar alltså.

Motto: man lär så länge man lever.

Drama

SVT:s & Viveca Lärn/Carin Mannheimers dramaserie som har gått ett par fredagkvällar på 1:an är ju så go'. Underhållande och dramatisk. Gissa om jag ska se fortsättningen i vinter!

McFee, Sara, Emily, Filip, Krister, doktorn, restaurangägaren. Ja, alla personligheter och roller finns där.

Så klart slutade säsongens sjätte och sista avsnitt med en fest, där en del klarheter/sanningar sades lite hånfullt tvärs över matbordet. Den snygge ynglingen skulle bryta arm med gamlingen om samma flickvän, men de slutade självmant medans de andra hade börjat slå vad. När Emily ses, av ljugarbänkens karlar, i sällskap med en ny man säger de genast: - Sexmissbrukare minsann.

Läs mer om kommande omgång/säsong:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=29044&lid=Salton .

hits