Why work?

frågade Ulf Wibom panelen...

Ikväll råkade jag ha SvT24 på vid 18-tiden och faktiskt var det en mycket intressant paneldebatt om Sveriges arbetsmarknad. Studerande, författare och utredare satt i panelen och en del politiker fanns bland åhörarna (de skulle sitta i panelen senare visst).

Ulf Wibom är duktig och trevlig som moderator f'resten!

Bl a var ett påstående rubricerat. Liksom frasen "Pippi Långstrump-effekten". Går man inte i skolan kan man inte längta till sommarlovet. Samt man måste ha ett arbete för att riktigt kunna njuta av semester och ledighet, . Det ligger något i det, eller hur.

Åhh, hade velat höra hela debatten!

Jag anser ju, att av de som arbetar heltid idag kommer många att jobba ihjäl sig eller åtminstone arbeta sig till ohälsa tidigt i sina liv. När många går arbetslösa, varför ska inte arbetsgivare kunna ha det lättare att nyanställa? Varför kan inte Svensson öht endast arbeta max 6 h/dag? Ohälsa kostar massor ju! Sjukvård, vårdcentraler, rehabilitering och sjukgymnaster o s v.

Svensson skulle ha tid att engagera sig i sina barn, i skola, boendet, sin närmiljö och fritidsverksamheter. Ha tid att någon gång gå på ett möte, ett teaterbesök och heala sin själ, träna regelbundet, besöka sina gamla föräldrar oftare, städa (pigdebatten kan bli ett minne blott), laga ordentlig nyttig mat hemma.

Jag vill exempelvis bara jobba halvtid, kunde inte jag få dela en tjänst med någon. Om jag och en kopis/kollega arbetade varannan dag skulle man inte heller slösa restid eller sin arbetsgivares tekniska utrustning, vilket man ju gör om man bara arbetar 4 h/dag.

/ hellre arbetsfri än workoholic & hellre lite knaper ekonomi än sjuk eller trillar av pinn' 10-15 år för tidigt

Lär lite mer:
http://www.stockholmsfria.nu/artikel/4280
http://alla.lo.se/zino.aspx?articleID=1355
http://www.siftidningen.se/nyh/arkiv/nyhs/20051212160711a_nyh.shtml

Svenssons arbetsdisciplin är hög endast p g a ekonomiskt tvång av att arbeta och ett starkt beroende av arbetsgivaren. Men det går faktiskt att leva snålt & ändå må bra!

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits