Beridna högvakten förbereder sig 19/8

Idag var jag & Monica och besökte K1, Livgardet på Lidingövägen.
 
De var s k Öppet Hus och vi fick se den Beridna vaktparaden förbereda sig  inför vaktavlösningen på Slottet. Det vill säga Musikkåren, soldater, officerare och hästar in action. Samt vi fick oss en mycket givande och intressant föreläsning därtill.
 
En timme innan vaktavlösningen på slottet fick vi alltså vara med om när de gjorde sig iordning på kaserngården. Vi, ca 2-300 besökare, blev också bjudna på en minikonsert av den fina Musikkåren. Ståtligt & vackert, självklart!
 
------
 
Från deras hemsida: Det är Försvarsmakten som med Dragonmusikkåren (LDK)och vakten från Livgardet som svarar för genomförandet av de beridna vaktparaderna. Livgardet  har en beriden skvadron, Livskvadronen, som tillsammans med LDK bestrider den beridna garnisonstjänsten vid beridna högvakter och beridna eskorter (bland annat statsbesök, Nationaldagen och Riksmötets öppnande). Samtlig personal är från och med hösten 2011 anställd.
 
För att den Beridna Högvakten ska kunna sprida pompa och ståt på Stockholms gator krävs idag två huvudaktörer. Den ena är den ideella organisationen Föreningen för den Beridna Högvakten, den andra är Försvarsmakten...
 
 

hits