Ögonmigrän = Synstress...

Idag blev jag riktigt rädd! Hade verkligen hjärtat i halsgropen och hann tänka att nu är det kört med synen. Alternativt att det skulle "brännas" med laser i ögat....

Min dag idag = 3 h på S:t Eriks ögonakut.

Idag skulle jag ha gjort en massa småsysslor! Men när jag slår på datorn efter en sen frukost hos en härlig granne ser jag en grå, suddig, flytande fläck som rör på sig samt även som en halvmåne med taggig kant. Jag tar en tidning och försöker läsa lite, samma sak. en liten cirkel eller halvmåne med zickzackmönster flyter omkring här och var. Sk-täckligt! Samt självklart mkt oroväckande. Det slutar inte! Jag sköljer ögonen med ljummet vatten ett par ggr. Tar tidningen på nytt och försöker läsa texten, men fortfarande samma konstiga fläck som stör och jag kan inte läsa normalt. Jag letar efter Sjukvårdsupplysningens tfn.nr och hittar det. Ringer och får tala med en ganska velig, äldre tant som segar sig fram till att jag nog borde åka till Akuten. Kan jag inte ringa först och rådfråga. - Näe, svarar hon.

Nå väl, jag kommer iväg kommunalt. Blir inskriven kl 13.15. Det är ett par timmars väntetid får jag veta. Ingen lunch har jag fått i mig. Man vet inte hur många personer direkt som är före. I väntrummet är det ett 30/40-tal personer. Men de prioriterar självklart bland de inskrivna så därför vet man inte exakt när det är ens tur. Ifall de hade gått efter t ex nummerordning, så hade man haft en liten aning förstås.

Många suckar över väntetiderna, men jag förstår att det är så på en Akut.

Slutligen kommer jag in till en sköterska. Synkontroll först. Sedan ngn läbbig droppe i båda ögonen som svider en del och försämrar min syn i hela 3 dagar! Nu ser jag alltså drogad ut med en väldigt stor pupill! Kunde knappt titta när jag kom utomhus senare. Jag fick kisa ordentligt.

Ögonläkaren kollade noga och jag fick titta åt alla håll. En förgrumling i glaskroppen hette det. Vanligt hos närsynta och kan försvinna efter ca 30 minuter. Det stämde för när jag satt i väntrummet så hade jag inte problemet. Men läkaren sa att det är värt att kolla och att det var bra att jag kom ändå.

Men vilka jäkla dag, säger jag. När man tror att man ska hinna en del och även särskilt få en lugn och härlig dag.

Dock är jag mkt, mkt glad att det gick så bra! Jag hade tidigare hört att det är bråttomt om man ser fläckar och man får synnedsättning plötsligt. Det kan exempelvis vara näthinneavlossning. Fy!

Jag gick en benämning på't: en typ av Ögonmigrän...
I FASS.en:
http://www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp?articleID=4266 och http://www.nusjukvarden.nu/vgrtemplates/BildRightPage____36205.aspx

Kommentarer:
Postat av: nettans

Välkommen i klubben vännen..jag lider av samma åkomma.
Det är vekligen skitobehagligt med dessa zick-zack mönster..och att ej kunna se ordentligt..så mycket man ej kan göra då. Det bästa är att ta medicin och lägga sig och blunda, gärna i ett mörkt rum..man blir ljuskänslig av detta...usch säger jag bara!
Vad mycket skit det finn som man kan få.

Kram -du är inte ensam!

Postat av: bloggaren herself

Läste också att man ska tänka på antioxidanter och gärna ta extra lutein (t ex blåbärsextrakt).

Jag tänker särskilt också på barn och ungdomar som sitter så mkt vid sina pc:n. Läskigt!

2008-05-21 @ 10:36:48
Postat av: Asta

ja det lät ju inget vidare..

2008-05-21 @ 23:32:48
Postat av: asta

Jag e i sthlm nu.. du kan ju slå en pling..så kanske vi kan ses..

2008-05-24 @ 18:40:44
Postat av: Göte Larsson

NI borde läsa www.metrobloggen.se/farmakologensblogg artikel nr 36 - där finns allt om hur man skyddar sig mot dessa synstörningar !

Det finns nytt " ,målinriktat " naturmedel m blåbärsextrakt,lutein,zeaxantin,Omga3,L-glutation,pycnogenol,alla b-vit. C o E, 6 mineraler

Allt detta behövs närvara samtidigt. Framttaget av ögon - (/ diabetesspecialister / naturmedicinare vid statliga institutioner. Produceras av riktigt läkemedelsbolag - statligt det också.

Nyaste uppdateringen heter: Klarin perfekt, skickas mot faktura per omgående skriv efter info: [email protected]

2008-11-15 @ 01:14:41
URL: http://www.aktivsyn.se
Postat av: alias anneli

Tack Göte. Härligt att du hittade hit o kommenterade. Jag hoppade f'resten in och kikade på din blogg så klart... Där kommer jag att läsa mkt, en hel del intressant.

2008-11-15 @ 08:22:31
Postat av: Göte Larsson

Den nya hemsidan är nu äntligen klar, där kommer efterhand allt mera att läggas in, redan finns där en del under SYN.

Hoppas det går bra för dig.

2009-02-01 @ 14:06:27
URL: http://aktivsyn.se
Postat av: bloggaren herself

Tack för länken! En mkt trevlig och informativ hemsida. Den ska lusläsas den närmaste veckan.



Personligen tror jag att många har behov av mer vitaminer och mineraler. Det stressiga samhälle som vi lever i nu kan inte vara bra!



Se även mitt inlägg: http://anneli.webblogg.se/2009/january/arbetsmarknaden-av-idag-skolan-och-barnen.html#comment .

2009-02-01 @ 14:25:02

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits