Dagis el inte

Jag har själv alltid förundrat mig över fenomenet daghem. Små, små barn ska lämnas 'in' och vara bland en massa andra i 6-8 timmar. (Orkar du själv ständigt och en hel dag vara tillsammans med säg 15 arbetskollegor oavbrutet!?)

Läs Anna Wahlgrens inlägg i debatten:
http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,731183,00.html .

Visst barn träffar andra barn, men vad händer under dagarna på ett dagis?! Om du bara visste! Om du bara kunde vara en fluga på väggen om så en enda dag! Även om personalen består av fyra personer så är kanske gruppen på 24 barn! I snitt ska en person ha kontroll över 6 barn på en gång. I snitt på en arbetsgrupp på en arbetsplats är säkert en borta utav någon anledning (sjuk-möte-vab-tj.ledig el whatever).

Visst, personalen må förhoppningsvis vara väl utbildad (tror du på det förresten?), men de hinner INTE se allt eller ha koll på samtliga barn under hela dagen...

Det kanske finns en förklaring till varför barn är så stressade, ilskna och frustrerade. Varför mobbar barn varandra, knuffas och slåss, har ett språk man aldrig trodde skulle komma ur ett litet barns mun, går på en parkväg och tar upp en flaska och bara måste slå sönder denna flaska i 1000 bitar utan att förstå att senare kommer en hund eller ett annat barn med gympaskor råka gå mitt i detta.

Tillägg 19 nov:

Mer att läsa i ämnet: http://www.aftonbladet.se/vss/foraldrar/story/0,2789,732006,00.html och http://www.aftonbladet.se/vss/foraldrar/story/0,2789,702033,00.html .

Kommentarer:
Postat av: Camilla

Håller helt med dig. Hinner inte läsa kåseriet nu men det ska jag göra sen.
Jag tror det kan finnas bra dagis med, sådana gruppre som fortfarande är rätt små. Barnen lär sig ju också vara sociala på dagis och får fler kompisar men det är svårt att säga vad som är bäst. Mycket handlar nog om magkänsla, hur man tycker att perosnalen är och miljön runt omkring.

Postat av: Jessis (AOTV)

Kan bara hålla med dig..... Och kunde jag ksulle jag ha mina barn hemma länge länge länge..... Folk tittar iofs snett på mig nu som det är (och då är jag bara hemma cirka 1½ år med varje barn) men det skulle jag skita fullständigt i om det funkade....

*Kram Jessis*

Postat av: twokids

Håller fullständigt med. Många tror att barn är ett speciellt folkslag där alla är lika och tål lika mycket. Barn borde inte få gå på dagis före tre år. Så var det för länge sen. Sedan blev det tvärtom att de skulle börja så tidigt som möjligt för att socialiseras till samhället. Det är fortfarande så att man är konstig om barnen inte börjar vid 1--1,5 år. Vissa föräldrar får höra att de misshandlar barnen om de inte får börja tidigt på dagis. Andra får veta att barnen aldrig kommer att klara sig i livet, det är på dagis man lär sig att "ta för sig". Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om detta, men blir så upprörd över ämnet. :(

2008-02-11 @ 21:54:48

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits