Kravaller, upplopp

Det pratas om nämnda, London, USA, Hässelby, Rinkeby. Plötsligt så blossar det upp och får oanande effekter på gemene man. Det bara eskalerar. Hem, skolor, varuhus eller egna företag eldas upp, bara så där.

 

En politker skrev att vänstern säger att upploppen beror på sociala nedskärningar och stora klyftor. Högern säger att allt beror på våldsromantik och dålig fostran. Klyftor kommer alltid att finnas. Jmf som exempel Östermalm med ett miljonprogramsområde. Innevånarna har helt enkelt helt olika förutsättningar från början. Dålig fostran? Det hänger kanske ihop med uppväxtmiljön?! Är det en otrygg miljö, arbetslöshet i familjen, stök i skola och i sitt närområde, ja då blir kanske livet inte så lätt där och de vuxna ryter i, i stället. Frustration mejbi...

 

Jag tycker att ungdomar måste få komma in i samhället och jobblunken, när de slutat skolan! Nu går ju t o m ungdomar med högskoleutbildning utan arbete! Ungdomar behöver få egen ekonomi och lgh. Då skulle mkt oro försvinna och även ilska. Små barn måste ha tillgång till en trygg familj och inte frånvarande lr deppiga föräldrar. Händer ngt nu plötsligt, då skriker de vuxna på "Mer polis, mer polis". Men suck, det är inte enda lösningen. Vi vet väl t ex vad de boende tycker i Rosengård eller Tensta om och när Polisen dyker upp. Blir de väl mottagna. Nähä! I stället är båda parter väldigt RÄDDA för varandra.

 

Då det gäller brott så tycker jag att brottsförebyggande arbete, information och samtal/diskussioner är A och O. Tonåringar älskar att få kontakt med främmande vuxna! De vill gärna diskutera... Testa NATTVANDRING, så får du se.

 

Lösningen är: möjligheter, en tillfredsställande vardag, egen ekonomi och möjlighet att påverka sin miljö, lugn miljö - inte våld eller förnedrande, utan förtroende och uppskattning! Samt en dos vettig sysselsättning och fritid därtill, så klart.

 

Visst förekommer gatuvåld, då och då, här och där. Men det/den har grundats genom dålig tillförlit, brist på trygghet, grupptryck OCH rädsla.

 

Förtvivlan och ilska och dåligt med möjligheter skapar självklart FRUSTRATION och slutligen EXPLOSIONER på ett eller annat sätt.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits