Om livet - vardagen

I en kvällstidning läste jag en text om Dalai Lama. Han var nog en vis man faktiskt.

Här kommer lite klippt & kopierat: Hitta arbetsglädjen! Fokus på jobbet är större än någonsin och arbetskamrater, uppgifter och lön ifrågasätts hela tiden! Går det verkligen att vara nöjd och riktigt lycklig på jobbet? Varför ska jobbet dominera våra liv egentligen? Varför ska ens arbete diktera när, hur och om vi kan ta semester, om vi har råd att resa eller hur länge barnen ska vara på fritids. Lever vi för att jobba eller jobbar vi för att leva. Har du t ex glädje mellan nio och fem?
Alla timmar på dygnet ÄR, för Dalai Lama. Han ämnar göra det bästa av det – livet. ”Jag gör ingenting” har han visst sagt.
Att kunna känna medkänsla med andra människor, i och utanför arbetet, är kanske den viktigaste nyckeln till lycka, att bemöta andra med vänlighet kan aldrig göra en människa olycklig. Le mot en person och du får ett leende tillbaka normalt. Vänlighet betalar sig till 99 procent.
Modern arbetslivsforskning visar att människor generellt ser sitt arbete som antingen ”bara” ett jobb. Lyckligast är de som känner sig kallade att utföra ett jobb. Detta stämmer väl överens med Dalai Lamas syn på tillfredsställelse i arbetet. Han föreslår att de som går till jobbet bara för att kunna betala sina räkningar bör se det som en livsuppgift istället.
Livet/vardagen kan vara något så självklart som att kunna försörja sin familj. På så sätt går det att betrakta alla arbeten som värdiga och ett sätt att förbättra världen i enlighet med buddistisk oegoistisk livsåskådning.


Kommentarer:
Postat av: Camilla

Jag fastnar ofta Dalai lamas citat och texter, kul att du också gör det. Många kloka ord har kommit ur hans mun!


Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits